Manaka

Manaka’s ‘Yin-Yang Channel Balancing Therapy’

 

 Manaka’s ‘Yin-Yang Channel Balancing Therapy’ Is een goed gestructureerde behandel methode met een breed scala aan toepassingen. Helpt bij diverse aandoeningen, met name bewegingsapparaat klachten. Dr. Yoshio Manaka (1911-1989) was reguliere arts in de Westerse Geneeskunde en beoefenaar van de Oost-Aziatische Geneeskunde.

Hij heeft de Chinese klassieken grondig bestudeerde en paste deze op eigen wijze toe. Binnen deze stijl volgt de diagnose met name uit palpatie van het abdomen. Er wordt gezocht naar pijnlijke en/of gespannen gebieden op het abdomen. Naar aanleiding van de bevindingen wordt er een keuze gemaakt voor bepaalde acupunctuurpunten. Hier worden dunne naalden (0,18 mm) oppervlakkig ingebracht (2-3 mm) en onderling verbonden met de zogenaamd ‘ion-pumping cords'. deze koorden versterken de werking van de naalden. De voorkant van het lichaam wordt als eerst behandeld.

In het tweede deel van de behandeling wordt de Kyutoshin methode van moxa toegepast op relevante punten op de rug. Na het inbrengen van de naalden worden balletjes van moxa op deze naalden aangestoken. Dit heeft een ontspannen werking.