Japanse

 

Blossoms

Acupunctuur is van oorsprong Chinees en door de nauwe banden tussen beide landen in Japan terechtgekomen. In Japan heeft acupunctuur zich verder ontwikkeld. Acupunctuur in Japan wordt namelijk gekenmerkt door diversiteit; er zijn vele vormen en stijlen van acupunctuur.

Typerend voor de Japanse acupunctuur zijn de milde en effectieve technieken. Hierdoor is de behandeling pijnloos en wordt als ontspannend ervaren. Naast diversiteit, kunnen we een aantal gemeenschappelijke factoren noemen die kenmerkend zijn voor de meeste Japanse stijlen. Japanse acupunctuur onderscheidt zich van de Chinese acupunctuur vooral in zijn subtiliteit door:

  • gebruik van dunnere, anders geslepen naalden 0,16 of 0,18mm;
  • vooral oppervlakkig en pijnloze insertie van naalden met een geleidebuis;
  • lokaliseren van de acupunctuurpunten door palpatie (tastend onderzoeken)
  • toepassen van Moxa op een speciale manier

 

Voornamelijk voor de meest patiënten een behandeling bestaat uit twee delen: de honchiho of 'root treatment’ waarbij de doelwit is het algehele toestand te verbeteren en de eigen natuurlijke herstel vermogen te bevorderen. En het tweede deel, de ‘hyochiho’ or ‘branch treatment’ die naar verbetering van klachten streef. Er zijn verschillende naalden technieken beschikbaar zoals Hifushin of Touching needle, Chishin of het insertie van zeer dunnen naalden, Hinaishin (intradermal) en Empishin (Press-tack) het gebruik van minuscule verblijfsnaalden van 3 of 6 mm die ingebracht kunnen worden voor extra stimulans en verbetering van klachten. Ook kan er kyukaku (cupping) of shiraku (micropuncturen) technieken in de behandeling toegepast worden om de bloedcirculatie te bevorderen.

  • Moxibustie therapie

Moxibustion is de toepassing van verwarming op een lichaamsgebied of op bepaalde acupunctuur punten door middel van moxa. Het gebruik van moxa is een van de oudst en meest effectief vorm van oosterse therapie.In de Japanse acupunctuur wordt er veel met moxa gewerkt.
Moxa wordt gemaakt van het kruid “bijvoet” oftwel artemisia vulgaris. Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden:

  • Okyu

Het gebruik van zeer klein vormen van moxa om verwarming en stimulans van een punt of gebied te bevorderen. De grootte varieert van een draad moxa tot een rijstkorrel. Dit wordt direct op de huid toegepast.

  • Chinetsukyu

Kleine moxa kegeltjes, die direct op de huid geplaatst worden. De moxa wordt, na voor een
derde, te zijn opgebrand weggehaald. Alleen een milde warmte kan soms worden waargenomen door het lichaam.

  • Kyutoshin

Een balletje van moxa dat op de naald geplaatst wordt. De moxa wordt aangestoken waardoor de naald en het omliggende weefsel wordt verwarmd.